www.agora.md: Stațiile PECO din Moldova ar putea trece la regimul de autoservire. Autoritățile, îngrijorate de potențialele pericole

www.agora.md: Stațiile PECO din Moldova ar putea trece la regimul de autoservire. Autoritățile, îngrijorate de potențialele pericole

Benzinăriile din Republica Moldova ar putea trece la regim de autoservire. Discuții în acest sens au fost purtate între ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, membrii Asociației Investitorilor Străini și reprezentanții Agenției pentru Supraveghere Tehnică și ai companiilor petroliere din țară. Deși autorii conceptului afirmă că „autoservirea” este o practică obișnuită în multe țări, care poate aduce multe beneficii, specialiștii din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii atenționează asupra unor riscuri de securitate la benzinării.

Printre acestea a fost enunțată propunerea ca sistemul „autoservire” să fie acceptat doar pentru produsele petroliere principale, întrucât aprovizionarea automobilelor cu gaze lichefiate sau comprimate prin sistemul „autoservire” necesită prezența obligatorie a unui operator, care are instruire și calificare specială.

De asemenea, potrivit autorităților,  nu toate stațiile de alimentare a automobilelor cu combustibil sunt proiectate pentru a da posibilitatea clientului să alimenteze personal mașina, respectiv trecerea la sistemul de „autoservire” necesită dotarea suplimentară cu sisteme de securitate, care să excludă orice risc de incidente.

Sergiu Railean a subliniat importanța monitorizării acțiunilor clientului din partea operatorului stației.

„Consider oportună efectuarea unei analize a modului în care ar putea fi realizate aceste propuneri în țara noastră, ținând cont de practicile de utilizare a sistemelor de autoservire în alte țări. De asemenea este de menționat și faptul că stațiile PECO sunt incluse în categoria obiectelor industriale periculoase”, a mai spus Railean.

Conform Hotărârii Guvernului din 2002, alimentarea automobilelor şi altor mijloace de transport la coloanele de distribuţie a produselor petroliere şi uleiurilor se efectuează de operatorul staţiei sau de şofer, în mod independent, sub supravegherea operatorului.

De asemenea, conform prevederilor Legii privind securitatea industrială, stațiile de alimentare a automobilelor cu combustibil se atribuie la categoria obiectelor industriale periculoase, astfel agentul economic, care desfășoară activități în domeniul securităţii industriale, este obligat să întreprindă măsuri de localizare şi lichidare a efectelor produse de avarie la obiectul industrial periculos, să asigure exploatarea în siguranţă a instalațiilor tehnice şi a sistemelor tehnologice la obiectele industriale periculoase etc.

Source: https://agora.md/stiri/71939/statiile-peco-din-moldova-ar-putea-trece-la-regimul-de-autoservire-autoritatile-ingrijorate-de-potentialele-pericole