Unimedia.info – Investitorii străini cred în potențialul Republicii Moldova

Unimedia.info – Investitorii străini cred în potențialul Republicii Moldova

Ridha Tekaia: Investitorii străini cred în potențialul Republicii Moldova (www.unimedia.info)

Asociația Investitorilor Străini din Moldova (FIA – Foreign Investors Association) împlinește în acest an 10 ani de activitate. Despre activitatea organizației și rezultatele obținute discutăm cu președintele acesteia, președintele Mobiasbanca – Groupe Société Générale, Ridha Tekaia (R.T), dar și cu membrii consiliului de administrație FIA, Ludmila Climoc (L.C.), directorul general Orange Moldova, și Alexander Koss (A.K.), speakerul consiliului de administrație al Sudzucker Moldova.

– Care dintre rezultatele activității Asociației Investitorilor Străini (FIA) din Moldova credeți că sunt cele mai importante?

R.T.: În opinia mea, una dintre cele mai importante realizări ale FIA este afilierea celor mai importanți investitori străini din țară într-o singură asociație și crearea unei platforme pentru un dialog cu guvernul. În al doilea rând, asociația a reușit să soluționeze un șir de situații problematice, cu care se confruntă din când în când unii dintre membrii noștri. Organizația intervine și îi ajută în rezolvarea acestor probleme, aplanând situațiile de criză. În al treilea rând, ca realizare importantă pot menționa promovarea standardelor internaționale, faptul că lucrăm și ajutăm guvernul să fucționeze și să îmbunătațească anumite domenii, norme legale, prin exemplul altor țări în care activează aceste companii.

L.C.: Inițial membrii FIA și-au propus să contribuie la îmbunătățirea cadrului legislativ, pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri sănătos în Republica Moldova. Printre reușitele noastre se numără și faptul că în legislație se regăsesc deja unele prevederi importante, principiale pentru investitori. Da, nu a fost ușor, pentru că am fost nevoiți să lucrăm cu guverne diferite, însă am reușit de fiecare dată să găsim limbaj comun și să ajungem la anumite înțelegeri de compromis, care au eliminat un șir de obstacole din calea dezvoltării businessului civilizat. Este important că am reușit să formăm o echipă, din care fac parte specialiști din diverse domenii – juriști, finanțiști, specialiști HR – și  împreună elaborăm o poziție profesională comună.

A.K.: Cel mai semnificativ rezultat, după părerea mea, este menținerea dialogului cu guvernul. Este important că guvernarea a început să-i asculte pe investitorii străini. Dar nu a fost așa întotdeauna. Apăreau probleme chiar și la etapa de înregistrare a asociației noastre. Ulterior, guvernul a conștientizat oportunitățile și eficiența dialogului continuu. De aceea, fără colaborare, fără conștientizarea situației reale, dar nu a mediului investițional virtual, este imposibil să progresăm. Al doilea moment important constă în faptul ca investitorii din diferite domenii de afaceri acționează ca un singur bloc comun, integrat și oferă guvernului o asistență adevărată în depășirea obstacolelor cu care se confruntă statele cu o economie de tranziție.

– FIA a prezentat a treia ediție a „Cărții albe”, care conține recomandări pentru îmbunătățirea climatului investițional în RM. În opinia dumneavoastră, cât de eficient este acest document în dialogul cu autoritățile?

R.T.: Este important să înțelegem că această „Carte albă” nu reprezintă un set de cerințe și indicații obligatorii. Acestea sunt recomandări sistematice, care, în opinia investitorilor, pot îmbunătăți climatul de afaceri, dar și situația din țară în general. Acestea sunt niște momente foarte importante pentru noi și suntem gata să oferim susținere în realizarea expertizei pentru schimbarea legislației, să oferim mecanismele necesare pentru implementarea inovațiilor. Da, unele recomandări ale FIA au fost luate în considerare de către Guvern și s-au regăsit în legislație. Pot să spun că acum membrii FIA sunt mai optimiști în ceea ce privește acceptarea recomandărilor noastre. Noi vedem un oarecare progres în consolidarea dialogului cu autoritățile, simțim impactul reformelor implementate, efectele pozitive ale semnării Acordului de Asociere UE-Moldova.

Cateodată însă recomandările noastre sunt trecute cu vederea, poate pentru că nu este momentul potrivit sau poate pentru că guvernul are alte priorități. Ne-am dori ca mai multe recomăndări să fie aplicate, însă înțelegem că uneori prioritățile noastre nu coincid cu cele ale guvernului. Aș mai spune că, în ultimii 10 ani, aproape toți investitorii mari, care sunt și membri ai asociației, sunt prezenți și continuă să lucreze în Moldova. Nu este valabil și în cazul guvernului. În ultimii 10 ani am avut la conducere mai multe guverne, coaliții, persoane, iar din această cauză este mult mai greu să asigurăm continuitatea, lucrând cu echipe diferite. Pe de altă parte, noi rămânem consecvenți în recomandările noastre, pentru că suntem același grup, format din investitori străini care continuă să investească aici.

L.C.: De multe ori am discutat în interiorul asociației despre eficiența publicării „Cărții albe”. De fiecare dată am ajuns la concluzia că este o necesitate, chiar dacă nu toate inițiativele noastre sunt luate în calcul. Dar aceasta rămâne o platformă pentru un dialog profesionist cu statul, care trebuie menținut.

A.K.: Luând ca reper scoaterea de sub tipar a „Cărții albe”, putem urmări dinamica de schimbare a climatului investițional în Moldova. Prima ediție a fost editată în 2005, a doua – în 2006, a treia – în 2009, iar a patra – abia cum, după șase ani. De ce această pauză mare? Legislativul a fost perseverent în implementarea acestor schimbări, despre care am vorbit mai devreme, s-a produs armonizarea legislației moldovenești cu cea europeană. În principiu, acele obiective pe care le-am stabilit noi, au stat în fața celor care au venit la putere în 2009. Problema este modul în care le-au implementat. Desigur, nu a mers totul strună, însă noi ne-am conectat de fiecare dată la timp și, de bine, de rău, am depășit aceste momente dificile. Este foarte important că solițiile au fost identificate în cadrul unui dialog.

– Enumerați problemele principale, asupra cărora autoritățile trebuie să se concentreze, pentru a îmbunătăți climatul investițional în stat.

R.T.: În această „Carte albă” am decis să ne concentrăm pe 4 capitole. Primul – taxele și impozitele, al doilea – concurența loială, al treilea – reglementarea muncii, iar al patrulea este mai divers și atinge diferite sectoare de activitate ale membrilor nostriÎnsă eu aș vrea să menționez două puncte-cheie pentru climatul investițional, care ne ajută să lucrăm corect în Moldova. În primul rând, este vorba despre stabilitatea legislativă – să nu mai fie folosită retroactivitatea la aplicarea legii. În Moldova se întâmplă adesea că legile intră în vigoare imediat după publicarea acestora, iar unele puncte au efect retroactiv. Aplicarea imediată sau retroactivă a legii, fără dialogul cu investitorii, este foarte complicată. Câteodată nu suntem pregatiți tehnic, dar pentru că este o decizie legală, trebuie să ne conformăm. Așadar, avem nevoie de un dialog mai bun, ca să ne putem pregăti din timp pentru reformele care urmează. În al doilea rând, trebuie să abordăm cu seriozitate problema resurselor umane. Astăzi mulți investitori se confruntă cu lipsa de cadre calificate, inclusiv de profesii muncitorești. Nu vom mai atrage investitori, pentru că nu avem resurse adecvate pentru muncă. Noi credem că statul trebuie să se gândească serios la metode prin care să stimuleze tinerii ca să obțină o educație de calitate, pentru a se angaja acasă, în patria lor.

L.C.: Noi atragem atenția autorităților asupra necesității de a rezolva problemele referitoare la concurență. A fost adoptată o nouă Lege privind concurența, care este orientată spre directivele-cadru europene. FIA a fost implicată activ în elaborarea acesteia, în discuții, a înaintat un șir de recomandări, care au fost luate în considerare. Ne bucurăm, pentru că această lege este foarte importantă și foarte specifică. Însă acum trebuie să fie elaborate mecanismele de implementare a acesteia, acte care vin să îmbunătățească legislația, iar noi suntem gata să ajutăm autoritățile. De asemenea, este nevoie să pregătim specialiști în acest domeniu.

Există o problemă stringentă privind legislația muncii. Prevederile actualului Cod al muncii sunt învechite irecuperabil și practic nu pot fi aplicate în condițiile economice actuale. Acestea îngreunează mult activitatea normală și corectă a actorilor economici din stat. Da, unele dintre propunerile noastre par a fi dureroase, însă conducerea țării trebuie să înțeleagă că și în legislația muncii trebuie să fie reflectate normele din statele dezvoltate, pentru a echilibra corect drepturile angajaților și drepturile întreprinderii angajatoare.

A.K.: În opinia mea, în primul rând trebuie să soluționăm problemelee globale. Acestea se referă la lupta cu corupția, restructurarea completă a sistemului legislativ și a sistemului juridic. Trebuie finalizată ancheta din sistemul bancar, să fie asigurată stabilitatea financiară și stabilitatea valutei naționale, pentru a recâștiga încrederea publicului față de autorități. Este regretabil că inițiativele de acest fel coincid cu retorica europeană a celor de la putere, iar în rândul populației apare o reticență față de integrarea europeană. Până nu va fi soluționată această problemă, nu trebuie să ne așteptăm la un miracol și la o creștere explozivă a economiei.

Există și o sumedenie de probleme deschise în legislația fiscală. Un șir de articole cu caracter dubios sunt folosite pentru a se pune presiune pe business. Nu este clară prevederea care obligă întreprinderile să efectueze anual inventarierea activelor (în statele europene are loc o dată la 4-5 ani). Pentru companiile cu fonduri de bază în valoare de sute de milioane de lei, această procedură presupune cheltuieli suplimentare.

Încă este actual și subiectul privind recuperarea TVA-ului în conformitate cu practicile europene. Investitorii se confruntă cu o atitudine conservatoare și atunci când vine vorba despre stabilirea perioadei de impozitare. În Moldova, aceasta durează de pe 1 ianuarie până la 31 decembrie. Dar sunt companii în care această perioadă corespunde cu 1 martie – 28 februarie (ca în companiile-mamă). Astfel suntem nevoiți să întocmim două declarații. Această problemă, ca și multe altele, am ridicat-o nu o singură dată. Se pare că există o înțelegere a problemei la nivel de autorități, însă deciziile se amână.

– Oficialii spun că legislația noastră a fost armonizată în conformitate cu normele europene, a fost creat un mediu de afaceri favorabil. Ei trișează sau pur și simplu legile nu se aplică?

R. T.: Nu putem spune că guvernul nu a făcut nimic, în ultima vreme se observă o oarecare ameliorare a situației. Se realizează reforme. Unele dintre sunt deja finalizate, unele – în proces, altele – în așteptare, pentru că legile nu pot fi corectate atât de repede. Trebuie să mergem pas cu pas. Însă există și o problemă privind implementarea legilor. Da, majoritatea legilor moldovenești corespund directivelor europene într-un domeniu anumit, însă acestea nu se aplică, deoarece nu există un mecanism de implementare. Astfel legile nu sunt operaționale, de exemplu, legile privind fondurile private de pensii, privind sursele de energie regenerabilă etc.

L.C.: Sunt de acord că nu vom simți efectele produse de îmbunătățirea legislației, până în momentul în care se va manifesta o voință politică, iar noile prevederi vor fi aplicate în mod practic. Noi vom insista ca autoritățile să facă eforturi pentru funcționarea integrală a legislației. Numai atunci vom avea exemple bune de cooperare între putere și business. Aici trebuie să combinăm eforturile tuturor ramurilor puterii, ale organelor de control și de reglementare, cu cele ale antreprenorilor, pentru a implementa bunele practici.

A.K.: Legislația în Moldova nu este proastă. Însă aceasta trebuie să fie cizelată, adusă în ordine. Nu există contradicții critice între necesitățile businessului și cadrul legislativ în care acesta funcționează. Însă există anumite interpretări… Cum se spune, diavolul este în detalii. Aceasta este problema de bază.

– În general, interesele cui le apără asociația dumneavoastră: exclusiv ale businessului străin sau totuși ale antreprenorilor locali?

R.T.: Asociația este formată din investitori străini importanți. Dar fiecare dintre ei lucrează într-un anumit sector și atunci când vin cu anumite inițiative, sugestii, ei le prezintă pentru întregul domeniu de activitate din Moldova. Astfel beneficiază sectorul în ansamblu. Este mai ușor pentru investitorii internaționali să prezinte inițiative, pentru că au la bază experiența din alte țări, unde funcționează regulri clare și transparente.

De exemplu, telefoanele mobile sunt taxate ca obiecte de lux în Moldova. Atunci când 2 dintre membrii noștri, Moldcell și Orange, au cerut să fie revăzute taxele, pentru că telefoanele mobile nu mai sunt un lux, și să se treacă la taxare standard, ei nu au cerut să fie redusă taxa doar pentru aceste 2 companii, ci pentru sector, în general. Astfel toate companiile din domeniu vor beneficia.

De fapt, investitorii străini fac eforturi ca să creeze pe piețele în care activează condiții transparente și clare pentru afaceri. De fiecare dată când o inițiativă este sprijinită și conduce la îmbunătățirea condițiilor de lucru, acest fapt este resimțit și de alți operatori din segmentul respectiv. De aceea rezultatele FIA îmbunătățesc cu certitudine condițiile în care activează toate afacerile din stat.

– Credeți că inacțiunea autorităților poate să ducă la plecarea investitorilor străini din Moldova?

R.T.: Nu putem spune ca în 10 ani nu s-a facut nimic. Întotdeauna vom sugera îmbunătățiri, pentru că investim și lucrăm în Moldova. Lucruri s-au facut, nu suficiente, dar cu siguranță s-au facut. Să începem de la faptul că perfecțiune nu există. Dar, oricât de aproape de perfecțiune ar fi mediul de afaceri, noi oricum vom recomanda puterii anumite acțiuni, îndreptate spre îmbunătățirea climatului investițional. Dacă e să vorbim despre închiderea afacerilor, pot să afirm următoarele: investitorii nu își închid companiile în perioadele instabile, ci îngheață anumite proiecte și așteaptă. Aici însă există un alt aspect. Potențialii investitori, ca prim reflex, îi vor întreba pe investitorii existenți despre situația de pe piață. Cei care deja lucrează aici, vor fi reticenți în a-i sfătui pe colegi să vină pe piața moldovenească. Iar aceasta este o problemă foarte serioasă, care îi oprește pe investitori.

Este adevărat că dacă lucrurile nu se vor îmbunătăți și dacă profitabilitatea este mică, unele companii ar putea să plece, dar această situație este valabilă oriunde în lume. Niciun membru al asociației noastre nu a părăsit Moldova în cei 10 ani de activitate, în pofida tuturor crizelor. Suntem convinși că Moldova este un pod de legatură în centrul Europei, dintre partea de est și cea de vest. Este centrul real Europei și are un rol de jucat. Unori am senzația că investitorii au mai multă încredere în potențialul și viitorul Moldovei, decât moldovenii.

L.C.: Investitorii străini care lucrează de mult în Moldova s-au adaptat la realitățile moldovenești. Activitatea corectă și transparentă a companiilor noastre este asigurată de echipele de juriști, experți fiscali etc., eforturile cărora pot fi îndreptate în momentul necesar spre examinarea aprofundată a anumitor probleme. Dar noi ne referim la climatul de afaceri în general, la asigurarea condițiilor favorabile pentru atragerea și dezvoltarea noilor investitori, mai ales a întreprinderilor mici și mijlocii, care, de regulă, sunt mai vulnerabile și nu dispun de aceleași resurse ca și companiile mari. Noi sperăm că puterea își va consolida eforturile, va lua în considerare propunerile noastre și nimeni nu va pleca de pe piață. Pentru că, în linii mari, noi facem un lucru comun: muncim cu scopul de a îmbunătăți mediul de afaceri și de a atrage noi investiții, pentru creșerea economică a țării.

A.K.: Este evident că atunci când condițiile vor deveni insuportabile, dacă vom avea pierderi din an în an, acționarii companiilor nu vor tolera situația mult timp. Noi nu suntem aici pentru a ne ocupa exclusiv de acte de caritate. Da, investitorii dezvoltă industria, implementează noi tehnologii, formează un nou mod de gândire, însă toate acestea sunt obiective secundare, care contribuie la realizarea obiectivului primar: generarea veniturilor. Nu cu orice preț, dar în condițiile unui mediu civilizat de afaceri, în conformitate cu legea. De multe ori s-a vorbit despre faptul că în cazul celui mai pesimist scenariu, anume companiile cu capital străin vor rămâne până la sfârșit. Acestea sunt cele mai durabile. Noi avem o activitate transparentă, suntem corecți și, prin urmare, suntem invulnerabili.

Date:
Wednesday, May 27, 2015 – 12:15