tvrmoldova.md: Membrii Asociaţiei Investitorilor Străini au investit peste 1,1 miliarde de euro în Republica Moldova

tvrmoldova.md: Membrii Asociaţiei Investitorilor Străini au investit peste 1,1 miliarde de euro în Republica Moldova

Asociaţia Investitorilor Străini (FIA) a marcat cea de-a 15-a aniversare sub sloganul ”15 ani de investiţii în viitorul Republicii Moldova”. Investiţia totală a companiilor membre FIA este de aproximativ 1 miliard 150 milioane euro.

În prezent, Asociaţia Investitorilor Străini este formată din 18 membri din 11 ţări – cele mai mari companii din Republica Moldova cu capital străin, în cadrul cărora lucrează peste 16.500 de persoane. Aceste companii funcţionează în aproape toate sectoarele economiei: industrie, agricultură, infrastructură, telecomunicaţii, medicină, distribuţie, consultanţă etc.

Companiile membre FIA consideră că prin schimbul de experienţă şi coordonarea comună a eforturilor investitorilor străini şi autorităţilor se poate forma o înţelegere clară a problemelor şi deciziilor specifice care afectează mediul de afaceri şi climatul investiţional în Republica Moldova. Esenţa acestei activităţi este reflectată în Cărţile Albe ale FIA, care descriu planurile de acţiune specifice pentru îmbunătăţirea climatului investiţional în ţară. Directorul executiv al FIA, Ana Groza, a remarcat nivelul fără precedent de punere în aplicare a propunerilor ce se conţin în ultima ediţie a Cărţii Albe din septembrie 2017. Circa 70 la sută din propunerile FIA sunt acceptate, 18% – adică 13 propuneri sunt deja implementate şi aplicate în practică, alte 38 de propuneri (52%) se află în stadiul proiectelor de lege, hotărâri ale Guvernului, a spus Ana Groza.

“Investitorii străini au adus în Moldova nu doar bani. Am creat un mediu care ne permite nu numai să asigurăm dezvoltarea durabilă ale afacerilor noastre, dar şi să influenţăm pozitiv dezvoltarea durabilă a întregii ţări”, a declarat preşedintele FIA Alexander Koss. El a adăugat  că perspectiva investiţiilor în Moldova, inclusiv a celor străine, depinde în mod direct de cât de mult atât investitorii, cât şi Guvernul sunt vizionari şi capabili să facă faţă provocărilor – globale şi locale. ”În acelaşi timp, nu vrem să măsurăm totul cu perioade scurte – de la alegeri la alegeri. Asociaţia Investitorilor Străini este în afara politicii şi este capabilă să interacţioneze eficient cu fiecare guvern. Cu o viteză şi eficienţă diferită, însă experienţa de 15 ani a FIA şi mai ales ultimii doi ani au arătat că expertiza şi viziunea noastră sunt mereu la mare căutare”, a spus preşedintele FIA.

Din componenţa Asociaţiei Investitorilor Străini fac parte companii dfin Franţa, Germania, Marea Britanie, Turcia, Austria, Suedia, Japonia, Ucraina, Italia şi Kazahstan.

Source: http://tvrmoldova.md/economic/membrii-asociatiei-investitorilor-straini-au-investit-peste-1-1-miliarde-de-euro-in-republica-moldova/