trm.md: Asociaţia Investitorilor Străini – la a 15-a aniversare

trm.md: Asociaţia Investitorilor Străini – la a 15-a aniversare

Companiile străine contribuie eficient la îmbunătăţirea climatului investiţional din ţară. Este opinia autorităţilor, expusă la cea de-a 15-a aniversare a Asociaţiei Investitorilor Străini. În toţi aceşti ani, investiţiile totale ale companiilor membre au depăşit un miliard de euro, relatează Mesager.
„Provocările care stau în faţa companiei noastre şi cu care venim noi la Asociaţia Investitorilor Străini pentru suport şi pentru analiză ţin de reglementarea afacerilor. Cea de-a doua parte a problemelor poate să se refere la politicile de taxare şi la cele fiscale. Scopul nostru până la urmă este să găsim acele momente care ne afectează activitatea, nu doar a companiei, ci şi a industriei”, a menţionat Ludmila Andronic, directoare la o companie.

„Aceste investiţii pe care le-am adus în Moldova sunt o contribuţie în viitorul acestei ţări. Ne bucură faptul că în ultima perioadă s-au îmbunătăţit relaţiile cu autorităţile. Datorită aportului companiilor cu capital străin aducem nu doar noi tehnologii, dar dezvoltăm şi relaţia dintre oamenii de afaceri. Totodată,  acordăm o atenţie sporită şi pregătirii personalului la nivel înalt”, a spus Alexander Koss, preşedintele FIA.

Autorităţile spun că meritul investitorilor străini nu constă doar în afluxul de capital în economia ţării, dar şi asigurarea dezvoltării durabile a mediului de afaceri.

„Prezenţa companiilor străine în Moldova este importantă pentru economie, deja este vorba de investiţii de peste un miliard de euro în Republica Moldova. Pe lângă asta sunt aduse inovaţii, o anumită cultură corporativă. Asociaţia Investitorilor Străini a jucat şi joacă un rol important în promovarea politicilor şi reformelor în mediul de afaceri, în aşa fel încât Moldova să devină o piaţă şi o ţară în care economia să crească”, a declarat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

„Încercăm împreună prin parteneriate să creăm condiţii favorabile pentru toţi cei care vin şi investesc în Republica Moldova. Este important ca aceste relaţii ale noastre să crească mai departe, să putem creşte Moldova mai departe”, a specificat Chiril Gaburici, ministrul Economiei şi Infrastructurii.

Asociaţia Investitorilor Străini a fost fondată în septembrie 2003 şi este formată din 18 membri care provin din 11 ţări. Investiția totală a companiilor străine este de peste un miliard de euro.