stiri.md: Investițiile străine directe în Moldova au crescut cu 50% în 2022

stiri.md: Investițiile străine directe în Moldova au crescut cu 50% în 2022

Creşterea investiţiilor străine directe în economia Moldovei în 2022 a constituit 50%, atingând nivelul de 586 milioane dolari, a anunţat Asociaţia investitorilor străini (FIA).

Potrivit agenţiei Infotag, la comanda FIA, compania de consultanţă Business Intelligent Services a realizat studiul “Impactul investiţiilor străine asupra economiei Republicii Moldova, 2012-2022”, transmite Știri.md.

Rezultatele studiului arată că investitorii străini din Moldova, contrar aşteptărilor, au reinvestit profiturile în economia Moldovei. Creşterea volumelor reinvestite a fost de 1,9 ori. “Acest lucru a condus la creşterea investiţiilor străine directe în 2022. Cu toate acestea, rămâne încă a fi una dintre cele mai scăzute dintre ţările Europei de Est – doar 1.006 dolari pe cap de locuitor în 2012-2022”, se arată în studiu. Potrivit acestuia, întreprinderile cu investiţii străine directe în Moldova sunt în medie de aproape două ori mai productive.

“Companiile cu investiţii străine directe le revine aproximativ o pondere de 15,4% dintre angajaţii tuturor întreprinderilor, dar generează 28,2% din veniturile din vânzări pe economie. Aceste întreprinderi au o mare contribuţie la formarea bugetului Republicii Moldova – 25,1% din veniturile din impozitul pe venit. Deţin 24,2% din totalul activelor fixe atât în scopuri de producţie, cât şi în scopuri sociale”, se arată în document. Vicepreşedintele FIA, directorul general al Efes Moldova, Alphan Akpece, a atras atenţia asupra faptului că investitorii străini produc produse în Moldova. “Nu suntem doar investitori străini, suntem companii locale din Moldova cu investiţii străine directe. Prin atragerea de capital din străinătate, producem produse şi servicii moldoveneşti, plătim impozite şi salarii în Moldova şi angajăm la muncă cetăţenii acesteia. Şi o facem mai eficient decât companiile care nu au investiţii străine”, a spus el.