Radio Moldova: Experții economici și reprezentanții investitorilor străini salută inițiativa privind deschiderea pieței muncii pentru străini

Radio Moldova: Experții economici și reprezentanții investitorilor străini salută inițiativa privind deschiderea pieței muncii pentru străini

Deschiderea pieței muncii din Republica Moldova pentru cetățenii străini va exclude potențialele blocaje în asigurarea continuității activităților economice. De această părere sunt experții economici, dar și reprezentanții Asociației Investitorilor Străini din țara noastră. Reacția vine după anunțul făcut de ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, care a lansat, astăzi, inițiativa de modificare a legislației privind regimul străinilor. Scopul proiectului de lege este liberalizarea accesului pe piața națională a muncitorilor străini proveniți din mai multe state.

Potrivit inițiativei legislative, vor putea să se angajeze în câmpul muncii din Republica Moldova, fără permis de ședere, cetățenii din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, dar și din țări precum Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie, Norvegia, Elveția, Japonia, Ucraina, Turcia, Georgia, Armenia și Azerbaidjan. Această modificare a legii este absolut firească în contextul în care deținem statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, a declarat reprezentanta Asociației Investitorilor Străini, Cristina Tîșcul, care a participat la elaborarea proiectului.

*„Sperăm că această inițiativă va fi aprobată de către Parlament. Amendamentul va oferi posibilitate angajatorilor să suplinească locurile de muncă vacante, va asigura continuitatea proceselor de producere și va exclude potențialele blocaje în continuitatea activităților economice, respectiv, va stimula per general piața forței de muncă. De asemenea, Asociația Investitorilor Străini își exprimă speranța că va fi acceptată și modificarea ce vizează angajarea străinilor cu salariul minim pe economie și nu cu salariul mediu pe economie, fapt ce creează un moment de discriminare față de cetățenii Republicii Moldova”, a punctat reprezentantul Asociației Investitorilor Străini.

În același timp, expertul în problemele pieței muncii și politicilor sociale Dorin Vaculovschi a declarat pentru Radio Moldova că un astfel de proiect este binevenit pentru țara noastră, însă rămâne nerezolvată problema ce ține de atractivitatea pieței muncii.

„Piața muncii se confruntă cu un deficit acut de cadre din acest punct de vedere, noi trebuie să vedem de unde să luăm și îi luăm anume din exteriorul țării. Susțin ideea și m-am expus încă anul trecut vizavi de problema această. Principalul lucru este ca autoritățile noastre să fie pregătite pentru o astfel de inițiativă. Tot așa cum moldovenii noștri lucrează în Italia sau în alte țări europene, și noi e bine să acceptăm alte persoane să activeze aici, să vedem cât de atractivi vom fi pentru ei având în vedere condițiile de salarizare, condițiile de muncă, de angajare și atractivitatea locului de muncă”, a declarat pentru Radio Moldova Dorin Vaculovschi.

Precizăm că, astăzi, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a lansat o inițiativă de modificare a Legii privind regimul străinilor în Republica Moldova care prevede eliminarea permiselor de muncă pentru cetățenii care vin din alte state. De asemenea, se propune majorarea plafonului limită al orelor de muncă pentru studenții străini – de la 10 ore pe săptămână până la 30 de ore. Potrivit inițiativei legislative, studenții străini vor putea munci mai mult, conform plafonului nou majorat, doar în baza permisului de ședere provizorie pentru studii.

source: https://radiomoldova.md/p/11756/expertii-economici-si-reprezentantii-investitorilor-straini-saluta-initiativa-privind-deschiderea-pietei-muncii-pentru-straini?fbclid=IwAR3y-TKhjTJYHYBA5imwGcR0HXuD9siT4ksxCVkzMZv1qwi-WetSEWe91Uc