Prime.md – Investitorii din țară au lansat o nouă “Carte Albă” You are here

Prime.md – Investitorii din țară au lansat o nouă “Carte Albă” You are here

Cei mai mari investitori din Republica Moldova şi-au adunat propunerile privind îmbunătăţirea mediului de afaceri în “Cartea Albă” (www.prime.md). Volumul a fost elaborat de businessmani după o pauză de aproape şase ani şi a fost prezentat, aseară, autorităţilor.

Propunerile investitorilor au fost scrise pe aproape 30 de pagini, împărţite în patru capitole. Primul se referă la lacunele Codului Fiscal, de care ar putea profita organele de control. “Nu numai investitorii străini dar şi orice întreprindere care activează în Moldova are nevoie de un cadrul previzibil”, a spus directorul general Companie de telefonie mobilă, Ludmila Climoc.

Ministrul Finanţelor spune că deja se lucrează cu parteneri străini la elaborarea unui nou Cod Fiscal, mai complex. “Cu cât mai mare şi stufos este cu atât mai bun este pentru agenţii economici, pentru că nu permite inspectorului şi nici contabilului de a face interpretări”, a afirmat ministrul Finanţelor, Anatol Arapu.

Un alt capitol din “Cartea Albă” vizează Codul Muncii, care, potrivit oamenilor de afaceri, este învechit. “Spre exemplu în puţine ţări, la concedierea unei persoane trebuie să ai acordul organizaţiilor de sindicate. O altă prevedere interzice să eliberezi din funcţie persoana care atins vârsta de pensioare fără acordul acesteia”, a afirmat directorul fabricii de zahăr, Alexander Koss. “Ne-am propus ambiţia să schimbăm codul muncii. O parte ce aţi propus dumneavoastră deja se regăseşte în aceste modificări, atât ce ţine de acordul scris al sindicatelor la demisionare, există şi modificări la contractele pe prioadă determinată”, a completat ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Ruxanda Glavan.

Alte probleme enunţate de businessmani se referă la mediul concurenţial şi la sectorul bancar. “Trebuie să dezvoltăm mediul de afaceri, care este foarte dur, la fel şi concurenţam, din aceste motiv trebuie să-l facem mai flexibil”, a spus preşedintele a unei bănci comerciale, Ridha Tekaia.

Sursa: www.prime.md

Date:
Thursday, May 28, 2015 – 12:30