Moldpres.md: Guvernul are susținerea Asociației Investitorilor Străini în realizarea reformelor şi semnarea unui Acord cu FMI

Moldpres.md: Guvernul are susținerea Asociației Investitorilor Străini în realizarea reformelor şi semnarea unui Acord cu FMI

Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanţii Asociaţiei Investitorilor Străini (FIA),  în cadrul căreia a discutat despre reformele lansate de Guvern în vederea creării unui mediu favorabil pentru dezvoltarea şi atragerea investiţiilor în economia Republicii Moldova, transmite MOLDPRES citînd Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

În debutul întrevederii, Prim-ministrul a vorbit despre priorităţile Guvernului, subliniind că opinia mediului de afaceri este foarte importantă în elaborarea şi promovarea reformelor.

„Obiectivul general al guvernării este asigurarea unei vieţi mai bune pentru cetăţeni, iar pentru aceasta statul trebuie să facă un şir de investiţii publice şi sociale din bugetul de stat. Evident, banii în buget pot fi acumulaţi doar dacă în ţară sînt companii care activează. Astfel, trebuie să creăm condiţiile necesare pentru ca mediul de afaceri să se simtă confortabil, să se poată dezvolta”, a mai spus Pavel Filip.

La rîndul său, Ridha Tekaia, Președintele FIA, a remarcat rezultatele obţinute de Executiv în domeniul stabilizării situaţiei financiar-economice şi sociale din ţară, mentionînd că membrii asociaţiei vor susţine şi în continuare implementarea reformelor orientate spre dezvoltarea unui climat prielnic pentru mediul de afaceri. „Înţelegem importanţa semnării unui Acord cu Fondul Monetar Internaţional şi puteţi conta pe suportul nostru pentru a reuşi în acest sens. Acest Acord va deschide un şir de oportunităţi pentru Republica Moldova, inclusiv în vederea atragerii de noi investiţii”, a menţionat Ridha Tekaia.

Un alt subiect important al discuţiei a vizat activitatea Consiliului Economic de pe lîngă Prim-ministru şi participarea reprezentanţilor comunităţii de business în activitatea acestei entităţi. În acest sens, Asociaţia Investitorilor Străini a propus crearea unui grup de lucru pe problemele ce vizează Codul muncii şi reglementarea relaţiei angajator-angajat, inclusiv din perspectiva achitării plăţilor sociale şi creării condiţiilor optime pentru activitate.

Părţile au discutat, de asemenea, despre necesitatea dezvoltării infrastructurii pentru a oferi condiţii de dezvoltare a întreprinderilor şi atragerea de noi investiţii, oferirea facilităţilor, inclusiv de ordin fiscal pentru antreprenorii din anumite domenii, precum şi pregătirea profesională a tinerilor şi asigurarea acestora cu locuri de muncă bine plătite.

Asociaţia Investitorilor Străini este o organizaţie non-profit din Republica Moldova, fondată în anul 2003. Membrii Asociației sînt companii cu capital străin și acoperă toată gama domeniilor de activitate din economia ţării. Organizaţia are drept scop facilitarea dialogului dintre autorităţile publice şi investitorii străini.

Source: moldpres.md