Chiril Gaburici, președinte al Consiliului de Administrare Bemol: „Guvernul are nevoie de susținerea, implicarea și educarea societății și a agenților economici. Aceasta o facem și noi”

Chiril Gaburici, președinte al Consiliului de Administrare Bemol: „Guvernul are nevoie de susținerea, implicarea și educarea societății și a agenților economici. Aceasta o facem și noi”

Dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova poate fi asigurată având un sector public funcțional și un sector privat puternic. Sectorul privat, în calitatea sa de investitor în afaceri, angajator cu locuri de muncă bine plătite și pachete sociale generoase, contribuabil prin plata impozitelor și generator de noi tehnologii, este un partener impunător de dezvoltare pentru stat. Ca să încurajăm mediul de afaceri în această perioadă dificilă ce are legătură cu pandemia de coronavirus, am inițiat seria de interviuri „Afaceri cu față umană”, prin care ne propunem să aducem în vizor oamenii din spatele afacerilor și brandurilor de succes de la noi.

Invitatul din această săptămână al rubricii este Chiril Gaburici, ex-prim-ministru al Republicii Moldova, ex-ministru al Economiei și Infrastructurii, dar cu care am inițiat un dialog din noua sa postură, cea de președinte al Consiliului de Administrare al companiei Bemol, rețeaua de stații de alimentare cu carburanți.

Amintim că invitații acestei serii de interviuri sunt membri ai Asociației Investitorilor Străini, care activează în Moldova deja de 17 ani și cuprinde cele mai mari companii din țară. În total, cei 20 de membri ai FIA au peste 22 de mii de angajați și investiții de peste 1,15 milarde de euro.

Dle Gaburici, felicitări cu numirea în funcția de președinte al Consiliului de directori al Bemol, și prima întrebare este, ce înseamnă pentru dvs. și de ce nu, pentru Republica Moldova – Bemol?

În primul rând vă mulțumesc pentru invitație, am venit cu mare plăcere, să vă povestesc în ce constă această nouă responsabilitate a mea. Am acceptat-o din simplul motiv că, vreau să particip la creșterea companiei Bemol, vreau să particip, împreună cu acționarul Rafiq Aliyev, la dezvoltarea acestei afaceri, și în același timp vrem să asigurăm o trecere în timp a acestei activități, într-o activitate care nu se va mai numi așa cum ați numit-o – stații sau benzinării. Noi nu vrem să ne numim așa. Noi vrem să fim un fel de centre de deservire, cu cele mai bune servicii și cele mai bune produse care pot fi în acest domeniu și nu numai în Republica Moldova.

Ați putea să ne vorbiți un pic despre obiectivele dvs. în această funcție, mai detaliat, pe termen scurt, pe termen lung?

La bază stă dezvoltarea economică a companiei, desigur, dar în același timp, ne dorim să creștem o cultură corporativă în cadrul companiei și să avem o responsabilitate socială în acest domeniu.

Care ar fi proiectele de responsabilitate socială făcute, eventual, până acum și care ar fi domeniile care vă sunt aproape și în care vreți să vă concentrați?

Până acum am făcut multe proiecte, în ce ține de responsabilitatea socială a companiei, dar ce urmează să facem, de fapt, aceasta este una din temele discutate acum la ședințele pe care le avem în cadrul companiei, inclusiv și în cadrul Consiliului de directori, vrem să fim implicați în protejarea mediului, în crearea unui mediu mai confortabil pentru noi toți, pentru cetățenii Republicii Moldova și vrem să creăm sau să asigurăm o sustenabilitate a companiei pe o perioadă mult mai îndelungată.

Apropo de sustenabilitate, dvs. sunteți cunoscut ca un promotor al energiei verzi, al energiei regenerabile, și Bemol până acum, cel puțin, era mai mult cunoscut, sau CorBusinessul său era combustibilii fosili. Cum se împacă aceste două lucruri?

Se împacă foarte bine. Eu continui să fiu susținătorul unui mod de viață verde, eficient econom, și aceasta vom face împreună cu echipa la Bemol și în cadrul acestei companii.

Știu că Bemol a fost, dacă nu greșesc, prima care a lansat și o rețea de stații de încărcare a automobilelor electrice. Câte stații sunt acum? Aveți de gând să extindeți această rețea? Poate să livrați în rețea și energie verde, nu doar cumpărată de furnizorul național?

Discutăm și proiecte de felul acesta. Cu siguranță, noi vom crește în tot ceea ce ține de deservirea tuturor mașinilor care vor fi disponibile pe piață, și vom fi un centru pentru toți. Vom crește și numărul de stații pentru mașinile electrice, astfel ca oricunde este Bemol, ei să aibă tot spectrul de servicii disponibile.

Apropo de numărul de stații, în Moldova sunt mult mai dese stațiile de alimentare decât, de exemplu, în România. De ce se întâmplă așa? E o densitate cumva disproporționată, deși, desigur, este confortabil pentru consumatori.

Noi trăim, de fapt, ceea a trăit cândva România. Și în România am avut și am fost martor la o creștere foarte mare de stații, care în timp, să o numim așa, o selecție naturală s-a petrecut și cei care erau capabili să dea cele mai bune servicii, cel mai calitativ produs, aceia au supraviețuit. Recent m-am întors din România și am văzut multe stații pe drum, care deja nu mai activează ca stații, sunt de vânzare ca terenuri sau construcții.

Aș vrea să revenim un pic la eficiența energetică, ce putem face noi, fiecare dintre cetățenii Republicii Moldova, ca să fim mai eficienți energetic, având în vedere că iată compania dvs. deja face anumite lucruri, alte companii oferă anumite servicii, cum putem noi să fim mai eficienți?

Eu cred că ați formulat corect – ce putem face fiecare? Pentru că aceasta într-adevăr ține de fiecare dintre noi și nu trebuie să așteptăm să vină cineva să facă ceva pentru viitorul nostru. Fiecare acolo unde suntem noi, copiii noștri, familiile noastre, trebuie să învățăm, zi de zi, ce trebuie să facem pentru a ne asigura un viitor mai bun. Trebuie să începem cu lucruri foarte mici și foarte simple. Atunci când ieșim dintr-o încăpere să închidem lumina, atunci când ne spălăm pe mâini să nu lăsăm să curgă robinetul continuu, și multe chestii de felul acesta. Pașii aceștia mici făcuți de un număr foarte mare de oameni, cu siguranță vor da un rezultat imediat. În același timp, trebuie să înțelegem cum noi, ca și consumatori, trăim în lumea aceasta, și ce procurăm în fiecare zi, cât de mare nevoie avem noi de aceste lucruri. Pentru că, ce se întâmplă de fapt este că dacă înainte cererea crea oferta, acum, odată cu dezvoltarea tehnologiilor și a internetului ș.a.m.d, lucrurile s-au schimbat în așa fel că oferta deja crează cererea, prin prezența în mare parte prin rețelele de socializare, pe spațiile internet, a unui marketing puternice, ceea ce ne face pe noi, consumatorii, să cumpărăm lucruri de care noi nu avem nevoie. Cercetătorii făcuseră un studiu în care calculaseră că în casa sau gospodăriile noastre, practic 70% din lucrurile pe care noi le avem, nu le folosim. Suntem conduși, într-un fel, de marketing, de publicitate. Facem noi un pas, evident că economia, industria produce mai mult, pentru că vede că se vinde ș.a.m.d. și iată în felul acesta lucrurile devin necontrolate. Ar fi bine să cumpărăm rațional, mai rațional..

Sunteți foarte optimist, și de aceasta vreau să vă întreb dacă dvs considerați că acordul de la Paris, care prevede limitarea încălzirii globale sub două grade Celsius, față de perioada preindustrială, va fi realizat?

Iarăși mă întorc la răspunsul precedent, când am spus că depinde de fiecare dintre noi. Evident că la nivel de guverne, la nivel de state, s-au luat așa decizii și eu le susțin, pentru că este important să asigurăm un necesar pentru viața normală a fiecărui cetățean, dar depinde de fiecare dintre noi, ce se întâmplă. Depinde de noi cât de bine ne comportăm cu mediul înconjurător și aceasta e ceea ce le rămâne copiilor și copiilor copiilor noștri.

În același timp, desigur, dacă nu suntem încurajați de guvern, avem mai puține motive să o facem. Ce politici de eficiență energetică, de promovare a energie regenerabile ați vedea că și-ar mai avea locul în Republica Moldova și poate nu ați reușit să le faceți când erați la Guvern și le-ați face acum din sectorul privat?

Ce facem noi acum? Noi de fapt îi încurajăm, prin activitatea noastră, pe toți din jurul nostru, că e bine, că este important și că aceasta ne va asigura un viitor mai confortabil. Același lucru l-am făcut și în cadrul Ministerului, împreună cu echipa. Eu sunt adeptul că nu poate Guvernul, de unul singur, să facă ceva fără suportul, susținerea, implicarea și educarea societății, populației, agenților economici și aceasta o facem și noi, fiind ori acolo, ori în cadrul instituțiilor în care am activat mai devreme.

Chiril Gaburici

Poate să reformulez întrebarea, recent ați aderat la Asociația Investitorilor Străini, în primul rând, care sunt așteptările de la asociație, și poate sunt anumite politici, pentru care vreți să primiți sprijin de la asociație în promovarea lor? 

Asociația Investitorilor Străini este o platformă, care în ani, și ați menționat că a ajuns la vârsta de 17 ani, în toți acești ani, eu am mai avut tangențe în activitatea mea cu această asociație, și s-a arătat ca o platformă foarte bună de comunicare cu instituțiile statului și foarte eficientă. În același timp, avem idei care credem că pot fi promovate și ele nu urmăresc scopul unui întreprinzător, a unei persoane sau a unui individ, dar ele urmăresc în general dezvoltarea economică și crearea condițiilor bune a dezvoltării agenților economici pe piața din Republica Moldova și vom colabora cu asociația, astfel ca să avem cu toții de câștigat.

Rămânând la viitor, unde vedeți dvs. Republica Moldova în zece ani și pe dvs. în Republica Moldova?

Lucrurile acum se schimbă așa de repede că să vorbim despre așa viitor foarte îndepărtat este greu, dar și ușor în același timp. Îmi doresc foarte mult să văd, țara noastră, fiind una mică, comparativ cu multe alte țări, cred că lucrurile aici pot fi făcute mult mai rapid. Rămâne doar să reușim să facem un lucru important, să reușim să unim societatea, să nu o dispersăm în părți diferite, s-o unim și să facem o singură echipă care are un singur scop, echipa Republica Moldova care va merge în aceeași direcție, fără ca fiecare să tragă în partea sa. Și foarte tare îmi doresc ca aici să vedem peste 10 ani – companii care au venit și au investit și au crescut afacerile. Foarte tare îmi doresc ca proiectele la care lucrez eu astăzi să le văd companii mature, deja care dau rezultate. Copiii mei atunci vor fi deja oameni sau maturi și îmi doresc să continui să am aceleași discuții cu ei, eu să mă ajustez la timpurile acelea, să fiu destul de flexibil ca să mă pot adapta și aceleași teme care le vor fi lor interesante, să le pot discuta cu ei și evident, vreau să fiu aici, vreau să-mi văd țara dezvoltată și frumoasă și cu toții împreună cu copiii care rămân, lucrează aici să putem crește PIB-ul Republicii Moldova.

Dle Gaburici, vă mulțumesc mult, și sperăm să ne vedem mai devreme de 10 ani următoarea dată.

Și eu vă mulțumesc.