Agroexpert: FIA propune TVA de 8% pentru produsele de panificație, lacate, fructe și legume

Agroexpert: FIA propune TVA de 8% pentru produsele de panificație, lacate, fructe și legume

Într-o scrisoare adresată ministrei Finanțelor Veronica Sirițeanu, Asociația Investitorilor Străini propune uniformizarea TVA pentru mai multe produse. Este vorba de  produsele lactate, panificație, fructe și legume.

Pentru o evidență simplă, clară și transparentă, propunem să fie aplicată cota redusă pentru categorii mari de produse, de exemplu: produse lactate, de panificație, fructe si legume.

La moment se aplică 8% la anumite coduri de încadrare tarifară și este dificil din punct de vedere tehnic identificarea  și urmărirea codurilor tarifare pentru fiecare articol separat.

De exemplu aplicăm cota TVA 8% – la pâinea şi produsele de panificație (190120000, 190540, 190590300, 190590700,  190590800). Ar fi mult mai simplu daca am aplica cota TVA redusă la toate  produsele de panificație, conform nomenclaturii combinate a mărfurilor.

FIA spune că în practica altor stare, există multe exemple în care se aplică TVA la categorii mari de produse alimentare.

De exemplu în România – TVA este redus la 9% la comercializarea de alimente și băuturi destinate consumului animal și uman, inclusiv ingredientele folosite pentru prepararea alimentelor. În Austria – TVA redus la 10% la produse alimentare, cărți, produse farmaceutice, transport de pasageri, ziare, evenimente culturale si divertisment, hoteluri.

source: https://agroexpert.md/rus/v-moldove/fia-propune-tva-de-8-pentru-produsele-de-panificatie-lacate-fructe-si-legume?fbclid=IwAR1kf2qKw4FBEIVgZyOt8xIKi3OQTEsiyLOEjtdY0x__8oJkJpQR6SRAnUU