agora.md: Asociația Investitorilor Străini îndeamnă autoritățile să înlocuiasă patenta în comerț cu „activitatea independentă”

agora.md: Asociația Investitorilor Străini îndeamnă autoritățile să înlocuiasă patenta în comerț cu „activitatea independentă”

După ce Parlamentul a votat astăzi, în prima lectură, pentru ca patenta de întreprinzător pentru comerțul cu amănuntul să fie valabilă până la 31 decembrie 2022, Asociația Investitorilor Străini (FIA) sugerează că deși, în general, utilizarea patentei este benefică în activitatea de întreprinzător, mecanismul nu este fezabil pentru comerțul cu amănuntul și comerțul cu produse alimentare şi mărfuri uşor alterabile autohtone. FIA îndeamnă legislatorii să faciliteze procesul de trecere de la patente la „activitatea independentă” pentru persoanele fizice.

„Noi susținem desfășurarea activității de întreprinzător în baza utilizării patentei, cu excepția pozițiilor 1.1 și 1.2 din Anexa la Legea nr. 93/1998 cu privire la patenta de întreprinzător, și anume: Comerțul cu amănuntul și Comerțul cu produse alimentare şi mărfuri uşor alterabile autohtone, cu condiția respectării cerințelor sanitar-epidemiologice privind depozitarea, păstrarea şi comercializarea lor. Actualele prevederi ale Legii nu corespund reglementărilor, normelor și practicilor europene a unui comerț civilizat”, se arată într-un comunicat al FIA.

„Este bine cunoscut faptul că sistemul actual de patente, din motivul că deținătorii de patentă nu sunt obligați să țină o evidență contabilă și financiară, stă la baza unui număr impunător de eschivări de la achitarea impozitelor și a vânzărilor nedeclarate, ceea ce încalcă principiile concurenței loiale, dar are și un impact negativ asupra creșterii economice a țării, asupra sănătății populației și stimulează comerțul tenebru, contrabanda, precum și evaziunea fiscală. Ne pronunțăm împotriva comerțului speculativ și necontrolat.

Membrii FIA au salutat introducerea unui nou concept în Codul Fiscal al Republicii Moldova, și anume cel de „activitate independentă”, dar și au pledat pentru aplicărea unui sistem simplificat de înregistrare, impozitare, evidență și raportare pentru persoanele fizice, ce obțin venituri din activitatea independentă de comerț. Noul concept presupune mai multă transparență în desfășurarea activităților comerciale, fără a majora esențial povara fiscală pentru întreprinzătorii ce practică asemenea tipuri de activități”, se mai arată în comunicat.

„Asociația Investitorilor Străini își reiterează ferm poziția privind necesitatea modificării Legii nr. 93/1998 cu privire la patenta de întreprinzător, în sensul eliminării patentelor de întreprinzător pentru pozițiile 1.1 și 1.2 din anexa la prezenta lege (Comerțul cu amănuntul și Comerțul cu produse alimentare şi mărfuri uşor alterabile autohtone, cu condiția respectării cerințelor sanitar-epidemiologice privind depozitarea, păstrarea şi comercializarea lor), lansarea de către autoritățile de resort a unei campanii de informare a persoanelor vizate despre noul concept, precum și facilitarea procesului de trecere de la patente la „activitatea independentă” pentru persoanele fizice, ce obțin venituri din activitatea independentă de comerț”, este îndemnul asociației pentru autorități.

AGORA precizează că patenta de întreprinzător este destinată comercianților care obțin venituri de până la 300 mii de lei pe an.

Patenta de întreprinzător pentru comerțul cu amănuntul este tot mai aproape de a fi valabilă până la 31 decembrie 2022. Parlamentul a votat vineri, 19 iulie, în prima lectură, pentru prelungirea acesteia cu scopul de a susține activitatea de comerț al micilor întreprinzător.

Source: https://agora.md/stiri/59623/asociatia-investitorilor-straini-indeamna-autoritatile-sa-inlocuiasa-patenta-in-comert-cu-activitatea-independenta?fbclid=IwAR1AwRyJccs7o9KkhshPuweLx4Z8MW3SZKKfxpMfgAEEwiW_f-8es4-hoV4