Realitatea.md: Asociația Investitorilor Străini a lansat „Cartea Albă 2017”! Conține acțiuni concrete pentru ameliorarea climatului investițional din țară

Realitatea.md: Asociația Investitorilor Străini a lansat „Cartea Albă 2017”! Conține acțiuni concrete pentru ameliorarea climatului investițional din țară

Asociația Investitorilor Străini a lansat astăzi „Cartea Albă 2017”, elaborată de către experții companiilor membre FIA, care este la cea de-a cincea ediție. În anul curent, Cartea albă cuprinde șapte capitole: legislația fiscală, relațiile de muncă, concurență, sistemul bancar, energetică, subiecte funciare, medicină/sănătate. 

Cartea Albă reprezintă un document cu titlu de recomandare și descrie un plan de acțiuni concret pentru ameliorarea climatului investițional din țară. Cartea Albă reflectă esența activității FIA, în calitate de Asociație, membrii căreia consideră că prin intermediul schimbului de experiență și a eforturilor comune depuse de investitorii străini poate fi creată o viziune clară a problemelor și deciziilor ce influențează pozitiv climatul investițional din Republica Moldova.

Ultimele trei capitole sunt incluse pentru prima dată din structura Cărții Albe, deoarece necesită o atenție deosebită din partea autorităților. Toate capitolele conțin o evaluare a implementării edițiilor anterioare ale cărții și a noilor propuneri de îmbunătățire a climatului investițional, pe baza situațiilor specifice cu care se confruntă companiile în activitățile lor. În masa noilor sale recomandări sunt propuneri privind modificarea legislației actuale a Republicii Moldova și practica interacțiunii dintre structurile de stat și mediul de afaceri.

Potrivit experților FIA, în perioada 2015-2017, datorită unui dialog constructiv între mediul de afaceri și autoritățile moldovenești, s-au realizat schimbări pozitive semnificative în sistemele bancare, fiscale și în formarea și menținerea concurenței loiale într-o serie de segmente ale economiei naționale. Legislația RM privind concurența respectă pe deplin standardele europene stricte, actualizarea sa a fost realizată cu participarea activă a specialiștilor din companiile membre ale FIA. În legislația fiscală a fost introdus conceptul „soluție fiscală individuală anticipată”, au fost actualizate prevederile reportării pierderilor fiscale în viitor, și de asemenea modificări ce țin de perioada fiscală privind impozitul pe venit al persoanelor juridice. În sectorul bancar, s-au realizat îmbunătățiri calitative, în special în ceea ce privește respectarea standardelor prudențiale.

În același timp, există o serie de probleme nerezolvate atât în aceste, cât și în alte domenii. Cea mai importantă zonă care necesită atenția autorităților este legea funciară. Legislația existentă în acest domeniu limitează în mod serios interesul investitorilor străini în investițiile pe termen lung în sectorul agricol.

Rezumând concluziile Cărții Albe privind natura cooperării dintre investitorii străini și autoritățile RM, președintele FIA, președintele Consiliului de Administrație al companiei moldo-germane Südzucker Moldova Alexander Koss a atras atenția în special asupra faptului că asociația sa distanțat fundamental de participarea la procesele politice interne și de partid ale Republicii Moldova. Singurul domeniu de interes al FIA în Moldova, de la înființarea asociației, a fost și este formarea condițiilor civilizate pentru dezvoltarea activităților antreprenoriale în particular și a economiei naționale în ansamblu. În acest context, un instrument important în sporirea eficienței acestui proces a devenit platforma de discuții FIA – Cartea Albă.

Prima ediție a Cărții Albe a fost publicată în 2005, reprezentând o adevărată platformă pentru dialog dintre mediul de afaceri și autoritățile din Republica Moldova.

Source: realitatea.md