Wang Yang, director executiv Huawei Technologies: Moldova este competitivă pe piața IT globală, iar experții moldoveni au un impact important în acest domeniu
Ce-am fi făcut în carantină fără de tehnologie și internet, v-ați imaginat? Pandemia de coronavirus ne-a arătat într-un mod convingător că tehnologia și accesul la internet fac parte din viața noastră, ne ajută să fim mai rapizi, să putem lucra de acasă, comunicăm mai mult unul cu altul, să fim creativi și informați.Cu ce se mândrește Huawei Technologies Co, ce planuri are pentru Moldova în următorii ani, ce lecții ar trebui să învățăm odată cu pandemia, de ce avem nevoie de 5G și care e definiția fericirii? La toate acestea, dar și la alte întrebări ne răspunde Dl. Wang Yang, CEO Huawei Technologies, în cadrul unui nou interviu din seria „Afaceri cu față umană”. Amintim că invitații acestei serii de interviuri sunt membri ai Asociației Investitorilor Străini, care activează în Moldova deja de 17 ani și cuprinde cele mai mari companii din țară. În total, cei 20 de membri ai FIA au peste 22 de mii de angajați și investiții de peste 1,15 milarde de euro.
Care este misiunea Huawei Technologies în Moldova?
În toate țările în care operăm, misiunea Huawei este de a aduce tehnologia și conectivitatea cât mai aproape de oameni, fiecărei case și organizații, într-o lume mai conectată și mai inteligentă. Biroul nostru din Republica Moldova este relativ mic în comparație cu cele din alte țări, dar serviciile oferite aici în Moldova sunt la standardele pe care le practicăm la nivel global. Oferim servicii de asistență tuturor operatorilor de telecomunicații din Moldova și celor mai importanți jucători ISP (Furnizori de servicii Internet). În același timp, ne-am propus să creștem pe piața Enterprise, promovând produse și soluții speciale. Pe lângă telefoane mobile, tablete și laptopuri, avem o gamă largă de produse și echipamente IT. În acest moment, puțini oameni știu că majoritatea rețelelor de internet din Moldova sunt construite cu echipamente Huawei.
Cu ce se mândrește cel mai mult Huawei?
Cea mai mare valoare a companiei noastre sunt oamenii acesteia, suntem mândri de echipa noastră. Fiecare angajat își aduce contribuția în atingerea obiectivelor pe cât mai bine posibil și în satisfacerea nevoilor pe care le au cumpărătorii și clienții noștri. Avem clienți mulțumiți și acest lucru se datorează echipei noastre, grație soluțiilor inovatoare și a produselor pe care le oferim. În plus, suntem mândri de contribuția noastră la dezvoltarea tehnologiei globale, Huawei fiind cea mai inovatoare companie de tehnologie din lume. Este foarte important pentru noi să participăm la crearea unui viitor mai inteligent din punct de vedere tehnologic.
Care sunt planurile de afaceri în următorii ani pentru Moldova?
În următorii ani ne-am propus să ne dezvoltăm afacerea în Moldova. Vrem să contribuim mai mult la creșterea domeniului TIC în țară și suntem foarte bucuroși că autoritățile centrale se concentrează și asupra dezvoltării sectoarelor IT și telecom. Așa cum am menționat mai sus, devenim din ce în ce mai prezenți în proiectele Enterprise și ne bucurăm că, până acum, toate proiectele implementate cu Huawei au fost finalizate fără cusur, motiv pentru care avem noi solicitări de colaborare în proiecte care se planifică a fi dezvoltate cu echipamente Huawei.
Care sunt cuvintele care caracterizează echipa Huawei din Moldova?
Sunt mândru că fac parte din echipa Huawei Moldova începând cu luna august a acestui an. Toți membrii echipei noastre sunt profesioniști, muncitori, cooperanți și cu mintea deschisă.
Începând activitatea în Republica Moldova, care a fost prima impresie despre țara noastră?
Pentru mine, Moldova este o țară liniștită, localitățile nu sunt atât de zgomotoase și aglomerate, comparativ cu alte orașe în care există sucursale Huawei. Chiar dacă este o țară mică, am fost surprins să constat că aici sunt o mulțime de specialiști buni în diverse domenii. Moldova este o platformă excelentă pentru startup-uri de succes și pentru carierele tinerilor. Este, de asemenea, o țară cu potențial, în care cred că tehnologiile IT ar trebui să fie mult mai dezvoltate și sunt sigur că în viitorul apropiat această evoluție se va extinde pentru a oferi bunăstare și confort întregii societăți.
Cum a afectat pandemia de COVID-19 afacerea dvs, la nivel mondial și, bineînțeles, în Moldova?
Pandemia a afectat economia globală, la care suntem cu toții conectați. Fiind parte a ecosistemului economiei mondiale, faptul că afacerile clienților noștri au fost afectate ne-a făcut să regândim unele proiecte. Unele au fost contramandate, altele optimizate. În general, Huawei a și crescut în această perioadă de pandemie, deoarece de-a lungul a 30 de ani de activitate am construit relații bazate pe încredere cu operatorii de telecomunicații și alți clienți. În timp ce ne luptăm cu COVID-19, lanțul global de aprovizionare al Huawei este supus unei presiuni intense, iar producția și operațiunile sale se confruntă cu provocări semnificative. Compania noastră continuă să facă tot posibilul pentru a găsi cele mai bune soluții, a avansa și a-și îndeplini obligațiile față de clienți și furnizori. În viitor, Huawei se va concentra pe punctele sale forte în tehnologiile TIC precum AI, cloud, 5G și informatică pentru a oferi soluții bazate pe scenarii, pentru a dezvolta aplicații și pentru a se bucura la maximum de rețelele 5G împreună cu partenerii săi. Scopul stabilit este de a ajuta clienții să își dezvolte afacerile și de a ajuta guvernele să stimuleze industria internă.
Ce lecții ar trebui învățate din această perioadă de pandemie, după părerea dvs?
De a respecta natura… Această perioadă ne-a învățat că este foarte important să fim flexibili – în afaceri, dar și personal – să avem obiective clar definite. În același timp, e bine să ai întotdeauna un plan de rezervă, să fii pregătit să înveți lucruri noi și să nu renunți, în ciuda dificultăților.
Nu putem să nu vă întrebăm despre 5G. De ce are nevoie Moldova de 5G și când credeți că 5G poate fi prezent și în țara noastră?
5G este tehnologia care conduce dezvoltarea economiei, dar și a societății, creând noi oportunități pentru întreprinderile locale și internaționale. Studiile arată că, pentru a genera următorul salt în creșterea PIB-ului, țările trebuie să investească mult în digitalizarea economiei. În ceea ce privește lansarea în Moldova, aceasta este decizia autorităților centrale și depinde de momentul în care mediul de afaceri va da semnale foarte clare cu privire la necesitatea tehnologiei 5G. Nevoia de tehnologie și digitalizare este amplificată de situația pandemică. Viața noastră este mult mai online acum, deci conectivitatea este esențială. Digitalul devine acum un serviciu de bază, precum electricitatea, apa și gazul, care trebuie să fie pe deplin accesibil tuturor oamenilor.
Credeți că Moldova este competitivă pe piața IT globală, de exemplu cu țări precum India sau alte țări?
Desigur, este competitivă. Aruncați o privire la câte companii IT de succes sunt create sau operează în Moldova. Este îmbucurător faptul că exportul de servicii și produse IT este în continuă creștere. Acest lucru arată că experții moldoveni au un impact important în acest domeniu.
În viziunea dumneavoastră, pe ce ar trebui să se concentreze sectorul IT pentru a se dezvolta mult mai mult în Moldova?
În ceea ce privește reglementările, luând în considerare ultimele 2-3 decenii ale industriei telecomunicațiilor, piața moldovenească s-a dezvoltat în condiții de concurență liberă, Guvernul introducând suficientă libertate pentru ca industria să se dezvolte. Apoi, industria a adus o contribuție puternică la economie prin conectare la internet și prețuri accesibile. Acum avem nevoie de transparență și de concurență liberă. Fără ele, sectorul privat și în special operatorii nu vor putea continua să facă lucrurile pe care le-au făcut în ultimele decenii, deoarece vor fi îngrijorați de viitor. Pentru a încuraja talentul în sectorul TIC, ar trebui să existe o concurență publică mai mare pentru studenții TIC. De asemenea, ar trebui să încurajăm conectivitatea și accesul la dispozitive, să oferim un ecosistem sigur și să promovăm dobândirea de competențe digitale.
Moldova este cunoscută pentru specialiștii buni în IT. Ce sfaturi le-ați da, sfaturi care i-ar putea ajuta în cariera lor profesională?
Pentru mine, nu există un răspuns mai bun decât: să învețe și să fie perseverenți. Însușirea noilor informații și dezvoltarea personală pot contribui la construirea unei cariere în orice sector, nu doar în domeniul TIC. Este important să vă concentrați asupra obiectivelor dvs., să vă revizuiți periodic deciziile și consecințele și în consecință să vă ajustați planul de carieră.
Ce carte le-ați recomanda tinerilor să citească? Poate chiar și unii scriitori chinezi..
„Ordinary world” de Lu Yao. În această carte, poți găsi întotdeauna asociații cu tine însăți. Te va face să înțelegi că nu există minuni dacă vrei să devii de succes, dar și că nu e atât de ușor să te faci celebru peste noapte.
După ce o veți citi, veți vedea mult mai clar realitatea, veți înțelege pentru voi multe lucruri, de asemenea, cartea vă va oferi putere și forțe proaspete pentru luptă și pentru a înfrunta viitorul cu inima mult mai tenace.
Care a fost cel mai important sfat pe care vi l-a dat cineva vreodată, cel mai remarcabil, care v-a ajutat în carieră?
Fii sincer cu toată lumea, fii cinstit cu tine însuți, caracterul este chiar mai important decât indicatorul de performanță! A fi sincer cu ceilalți este fundamentul vieții și al afacerilor. A fi sincer cu tine înseamnă să te vezi mai clar, să te înțelegi și să te accepți, să găsești pace în inima ta.
Care a fost cea mai remarcabilă experiență din cariera dvs.?
A fi aici probabil, mereu cred că prezentul este mai remarcabil decât trecutul.
Care este rolul asociațiilor precum FIA?
Aș dori să menționez că rolul Asociației Investitorilor Străini este în primul rând de a îmbunătăți mediul de afaceri. Suntem încrezători că Asociația Investitorilor Străini va continua să depună toate eforturile pentru promovarea reformelor și pentru îmbunătățirea continuă a investițiilor în Moldova.
Vă rugăm să faceți o predicție, cum credeți că tehnologia ne va schimba viața în următorii 10 ani?
Aș vrea să-mi imaginez că în Republica Moldova tehnologiile vor avansa la fel de mult ca și în Coreea de Sud sau în țările din nordul Europei, acest lucru este cu adevărat posibil cu mai multă insistență și sprijin din partea autorităților. Tehnologia ne face viața mai ușoară, dar aduce și noi provocări în domeniul securității cibernetice, un domeniu în care Huawei lucrează intens cu specialiști și autorități pentru a oferi cele mai bune soluții. În următorii 10 ani, 5G va schimba industriile verticale precum educația, medicina și industria. Inteligența artificială și roboții vor fi utilizați mai mult în multe companii, dar și în gospodării. 5G este facilitatorul cheie pentru servicii de bandă largă fără fir de mare viteză, cu latență redusă, cum ar fi IoT, AI, VR, AR și vehicule conectate. Potrivit GSMA, 5G ar putea reprezenta până la 1,1 miliarde de conexiuni până în 2025. Până atunci, rețelele 5G vor acoperi probabil o treime din populația lumii. Impactul asupra industriei mobile și a clienților săi va fi profund. 5G este mai mult decât o nouă generație de tehnologii: marchează o nouă eră în care conectivitatea va deveni din ce în ce mai fluidă și flexibilă. Rețelele 5G se vor adapta la aplicații, iar performanța va fi adaptată exact nevoilor utilizatorului.
Ce diferențe între cultura chineză și cea moldovenească apar în primele gânduri ale dvs.?
Pe lângă diferențele de cultură (mâncare, muzică, artă), cu siguranță vreau să menționez că există și asemănări: pentru oamenii din ambele țări, familia este cel mai prețios lucru din viață!
Care este definiția fericirii în viziunea dvs.?
Aici aș dori să citez cuvintele lui Leo Rosten: „Fericirea vine numai atunci când forţăm creierele şi inimile noastre spre performanţele lor maxime de care sunt în stare”. Fiți fericiți!
Dle Wang Yang, vă mulțumim.
https://agora.md/stiri/81078/interviuwang-yang-director-executiv-huawei-technologies-moldova-este-competitiva-pe-piata-it-globala-iar-expertii-moldoveni-au-un-impact-important-in-acest-domeniu?fbclid=IwAR2BIOMCOD5dnen2bh4tDLCZDMdz0ZUu7jzZxVLRhq23G77rlXqF6vPqEGg