economica.md: Soluția FIA pentru justiția moldovenească: Misiune de Monitorizare cu drept de participare în procesul justiției
Pentru o reorganizare completă a sistemului justiției, pentru a exclude corupția și a asigura dreptul de bază al cetățenilor moldoveni la o investigație obiectivă și un proces judiciar echitabil, Asociația Investitorilor Străini (FIA) propune crearea, cu suportul partenerilor de dezvoltare, a unei Misiuni Temporare Speciale de Monitorizare (pentru o perioadă de până la 10 ani).
Recomandarea se conține în Cartea Albă, o culegere deja tradițională de constatări și recomandări privind climatul de afaceri a (FIA, aflată la cea de-a șasea ediție.
Dreptul de participare în procesul justiției
Potrivit recomandărilor, membrii Misiunii de Monitorizare trebuie să aibă dreptul să supravegheze și să participe la toate etapele procesului de justiție: de la intentarea cauzelor penale, până la adoptarea deciziilor irevocabile ale instanțelor de judecată. Inclusiv – acces nelimitat la toate materialele și actele organelor de drept. Pentru a implementa acest mecanism, este necesară atât disponibilitatea partenerilor de dezvoltare de a-l sprijini, cât și disponibilitatea Parlamentului de a face modificări corespunzătoare în legislația Republicii Moldova.
Patru capitole noi, justiția în prim plan
„În această ediție, am inclus patru capitole noi, pe care le-aș numi „provocările actualității” în domeniile justiției, ecologiei, telecomunicațiilor și economiei digitale”, a declarat Alexander Koss, președintele FIA, speaker-ul Comitetului de Conducere al companiei moldo-germane Südzucker Moldova. ”Aș dori să subliniez că astăzi vorbim despre dezvoltarea durabilă atât a companiilor noastre, cât și a Republicii Moldova în ansamblu. Iar cea mai serioasă provocare este necesitatea reorganizării sistemului de justiție din Moldova. Am propus o modalitate de a rezolva această problemă foarte dureroasă a Republicii Moldova – cum să ne asigurăm că Legile sunt respectare, că pedeapsa pentru încălcare este inevitabilă, iar instanța este corectă”, a menționat Koss.
Prezentă la eveniment, Prim-ministrul Republicii Moldova Maia Sandu și-a exprimat susținerea și deschiderea față de membrii Asociației Investitorilor Străini, menționând că principalul obiectiv al Guvernului este creșterea economică incluzivă, de la care să beneficieze cât mai mulți cetățeni.
Politici fiscale previzibile
Propunerile în domeniul legislației fiscale vizează asigurarea stabilității politicilor fiscale și vamale, ”un factor determinant pentru atragerea investițiilor”, se spune în document potrivit căruia în ultimii ani, mediul de afaceri s-a confruntat cu un număr impunător de modificări, fiind astfel supus provocării de a-și adapta strategiile de business, dar și incertitudinii privind planificarea activității pe termen lung. Deși diplomatic, FIA s-a referit aici la înăsprirea politicilor fiscale din acest an de către guvernul actual în contradicție cu liberalizarea fiscală, implementată anul trecut de către guvernul precedent.
Pământ investitorilor și un nou Cod Funciar
O recomandare constantă în Cartea Albă, care este prezentă și în ediția din acest an se referă la legislația din domeniul funciar, care ”limitează accesul investitorilor străini de a alege domeniul funciar ca ramură pentru investiții pe termen mediu sau lung”. Altfel, spus, legislația moldovenească nu permite vânzarea terenurilor agricole cetățenilor străini. Este totuși o prevedere, care lesne este ocolită de către aceștia prin crearea de întreprinderi mixte.
FIA mai amintește că este oportună definitivarea și aprobarea unui nou Cod funciar. ”În condițiile încălzirii globale, schimbărilor climatice și a modificărilor de mediu, agricultorii întâmpină dificultăți în procesul de irigare a terenurilor agricole”.
Recomandări cu tradiție
Asociația Investitorilor Străini (FIA), este o asociație non-profit și neafiliată politic, fondată în septembrie 2003. FIA întrunește 18 membri din 12 țări – cele mai mari companii cu capital străin din Moldova, ce au creat peste 17.000 de posturi de muncă. Volumul total de investiții – 1,15 miliarde de euroîn toate domeniile de activitate economică a țării: agricultură, industrie, vinificație, telecomunicații, medicină, farmaceutică, distribuție, audit etc.
Prima ediție a Cărții Albe a fost publicată în 2005 și reprezintă un document cu titlu de recomandare și descrie un plan de acțiuni concret pentru ameliorarea climatului investițional din țară.
Cartea Albă din acest an conține nouă capitole: justiția, legislația fiscală, relațiile de muncă, concurența, managementul deșeurilor, digitalizarea economiei, medicina și farmaceutica, relațiile funciare și industria telecom.
Source: https://economica.md/?p=723&fbclid=IwAR3GJrD8gj2b6tg9QPR_MwoqH6tOdaapABtpiqY_cfN0L8MVmd8e021zFkk