Diez.md – GSORM 2016: Află cine sunt cei mai buni 22 de studenţi moldoveni care îşi fac studiile în străinătate
În acest an, Gala a fost organizată de o echipă nouă, aleasă prin concurs public și formată din tineri activi din diasporă, dar și ex-laureați GSROM. Ediția 2016 a mai venit cu un nou logo și a introdus și o rubrică nouă, dar și o abordare distinctă față de organizare, care a ținut să reducă la maximum implicarea instituțiilor statului, garantând caracterul apolitic al concursului și reafirmându-l ca pe un proiect creat de diasporă pentru diasporă.
Evenimentul a inclus trei rubrici printre care s-a numărat „GSORM Talks”, o rubrică introdusă în premieră în această ediție, și care a invitat trei tineri cu experiență academică/profesională internațională să prezinte câte un discurs motivațional care abordează subiecte ce au tangență cu aspecte de actualitatea din Republica Moldova. În cadrul evenimentului au fost promovate și realizările frumoase ale tinerilor reveniți în Moldova după absolvirea studiilor peste hotare.
Câștigătorii premiilor au fost desemnați în urmă unui concurs de dosare, de către un juriu format din 7 persoane: Diana Marian, manager de Proiecte în domeniul educației, Boston University, SUA; Artur Gurău, director Granat, organizator Rockit; George Teodorescu, director regional Mixbook pentru Moldova, România și Ucraina; Elena Robu, realizatoarea și moderatoarea emisiunii Alb&Negru; Dumitru Slonovschi, PhD, fondator și director Magenta Consulting; Ion Tighineanu, prim-vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei; Loredana Afanasiev, software Engineer la Google.
Cei mai buni studenți moldoveni care își fac studiile în afară sunt:
Categoria licență:
#1. Bivol Alexandrina – Germania;
#2. Bortă Valeria – România;
#3. Celac Roman – Canada;
#4. Gherțescu Doina – România;
#5. Lupușor Cristina – UAE;
#6. Paladi Nicoleta – Bulgaria;
#7. Streleț Alexandru – UK;
#8. Zuza Irina – Olanda;
#9. Zuza Victoria – UK.
Categoria Master:
#1. Bounegru Cristian – Franța;
#2. Brînza Cătălina – România;
#3. Capastru Andrei – Suedia;
#4. Cartofeannu Cristian – Suedia;
#5. Frăsîneanu Dorin – Rusia;
#6. Mogîldea Mihai – Belgia;
#7. Pancu Ana-Maria – Turcia;
#8. Postolachi Ira – Franța;
#9. Radu Danu – Italia;
#10. Zghibarță Patricia – UK;
#11. Vizdoaga Maria – USA.
Categoria Doctorat:
#1. Niculaes Dina – Italia;
#2. Spalatu Nicolae – Estonia.
Marele Premiu – Studentul Anului a mers la Zghibarță Patricia care studiază Drept Internațional la Universitatea din Cambridge din Marea Britanie.
Premiul mare a fost acordat de Asociaţia Investitorilor Străini (FIA), iar prin susținerea Galei, cei mai mari investitori străini din ţară îşi propun să contribuie la aprecierea rezultatelor tinerei generaţii din diasporă, dar şi la integrarea acesteia acasă.
Gala Studenților originari din Republica Moldova are drept scop identificarea și promovarea studenților originari din Republica Moldova, care urmează studii superioare la universități internaționale și obțin rezultate academice și extra-curriculare remarcabile. Proiectul a fost inițiat „Jeunes Moldaves”, asociația tinerilor moldoveni din Franța, alături de o echipă de tineri din diasporă, care, împreună cu Biroul pentru Relații cu Diaspora, a asigura desfășurarea primelor ediții.
Source: diez.md