Business Class: Recrutarea străinilor -soluția optimă pentru problema deficitului forței de muncă?

Business Class: Recrutarea străinilor -soluția optimă pentru problema deficitului forței de muncă?

Deficitul forței de muncă este din ce în ce mai acut. La sfârșitul anului 2022, numărul scriptic de angajați din Republica Moldova era de 595 600, în scădere cu aproximativ 37 000 față de 2021, se arată într-un studiu publicat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Este vorba de o reducere de circa 6%, una din cele mai semnificative din ultimele două decenii. În același timp, ponderea angajatorilor care au semnalat un deficit permanent de forță de muncă în 2022 a fost de aproximativ 18%, crescând cu două puncte procentuale față de 2021. Experții susțin că în anul curent, se observă aceeași tendință, iar numărul angajaților înregistrați ar putea scădea cu aproximativ 9 000 de persoane până la finele anului. Pe lângă robotizare – o soluție care necesită investiții mari – și adaptarea sistemului de învățământ, o ieșire din situație ar fi recrutarea muncitorilor din țările unde salariile și nivelul de trai sunt mai scăzute decât în Republica Moldova.

Eugen KANSKI
Ion TULEI, director general Farm Prod SRL

În acest moment, nu ni se pare realizabil să mergem pe recrutarea masivă de muncitori din afara țării. Deși există deja companii de resurse umane care pot facilita angajarea străinilor, serviciile lor sunt scumpe. Un alt obstacol este legat de cadrul legal. Știm cu toții că marea majoritate a persoanelor care vin să lucreze în țara noastră o fac cu intenția de a pleca în țările UE. Atunci când aducem un muncitor din străinătate, trebuie să ne asumăm responsabilitatea că acesta nu va fugi. Dacă persoana pleacă și nu o găsim, se deschide un dosar penal. Mai ales pentru că nu avem voie să păstrăm documentele angajatului, cum ar fi pașaportul acestuia. Angajatorul nu este un jandarm care să stea cu pușca și să supravegheze angajatul. Nu putem controla ce face muncitorul după terminarea zilei de lucru.

În plus, trebuie să ținem cont că acești lucrători au propriile tradiții – unii dintre ei nu consumă carne de porc sau produse specifice. Alții chiar au nevoie de un bucătar care să știe ce fel de mâncare să le pregătească. Dacă am putea fi siguri că oamenii care vin aici se vor adapta, i-am angaja. Spre deosebire de alte companii, care oferă doar locuri de muncă sezoniere, noi putem oferi locuri de muncă pe tot parcursul anului, chiar și iarna, când este nevoie de 40 de muncitori în fiecare zi pentru a sorta și a vinde fructele, precum și pentru a curăța copacii.

Înainte de a angaja muncitori străini, vrem să atragem lucrători din interiorul țării, din zonele în care nu există deloc locuri de muncă. Suntem în faza finală de instalare a 10 containere în Comrat pentru a găzdui muncitorii, plus alte două containere cu WC-uri/baie pentru bărbați și femei.

Când aducem un munictor din străinătate, trebuie să ne asumăm responsabilitatea că acesta nu va fugi.

Cristina TÎȘCUL, Manager de proiect Asociația Investitorilor Străini

Republica Moldova se confruntă cu o lipsă acută de forță de muncă necalificată. Pentru a rezolva această problemă, le-am propus autorităților să introducă conceptul de „agent de muncă temporară” – o persoană juridică care, pe propria răspundere, ar importa muncitori străini, punând aceste brațe de muncă la dispoziția companiilor locale. Acest concept este deja aplicat cu succes în Italia, Germania, Franța, România și alte țări. De principiu, autoritățile ar fi de acord, însă există o rezistență puternică din partea organizațiilor sindicale. Acestea sunt îngrijorate de posibilitatea ca lucrătorii străini să intre în concurență neloială cu angajații moldoveni.

O altă propunere pe care am făcut-o autorităților se referă la angajarea studenților străini în Moldova. Avem exemplul Sandriliona, unde sunt angajați străinii care studiază la Facultatea de Medicină. Anterior, era interzis ca aceștia să lucreze mai mult de 10 ore pe săptămână, însă recent, a fost majorat acest cuantum de trei ori. De asemenea, am cerut modificarea legii, potrivit căreia salariul minim oferit unui nerezident trebuie să fie egal cu salariul mediu pe economie, adică de cel puțin 11 700 de lei. Am propus ca acesta să fie egal cu salariul minim pe economie, în jur de 4 000 de lei.

Am propus autorităților să introducă conceptul de „agent de muncă temporară”. Acesta ar importa forță de muncă străină și ar pune-o la dispoziția companiilor locale.

sursa: https://businessclass.md/ro/management/recrutarea-strainilor-solutia-optima-pentru-problema-deficitului-fortei-de-munca/