Unimedia: Asociația Investitorilor Străini a prezentat propuneri pentru Dezvoltarea Durabilă a Moldovei
Asociația Investitorilor Străini (FIA) a organizat Conferința Internațională “Investitorii străini pentru Dezvoltarea Durabilă a Moldovei”, în cadrul căreia, companiile membre ale Asociației au abordat strategiile și rezultatele dezvoltării durabile în Republica Moldova. Investitorii străini și-au prezentat propunerile pentru Strategia Națională de Dezvoltare “Moldova Europeană 2030” și au menționat necesitatea intensificării parteneriatului între mediul de afaceri, Guvern și întreaga societate, interesată de dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova.
Investitorii străini, reuniți de către FIA, își construiesc inițial afacerile în Moldova pe baza strategiilor proprii de dezvoltare durabilă. Datorită desfășurării responsabile a afacerilor, cât și datorită inovațiilor, aceștia au devenit lideri de piață și au creat comunități reale în jurul lor care stimulează dezvoltarea durabilă a localităților, regiunilor și a Republicii Moldova în întregime.
“Mulți dintre noi investitorii străini ne dezvoltăm afacerea în Moldova de mai bine de 20 de ani”, a menționat Alexander Koss, Președintele FIA, Speaker Comitetul de Conducere Südzucker Moldova. – Statisticile arată o eficiență mult mai mare a investițiilor străine sistemice în Moldova, comparativ cu orice altă investiție. Companiile cu investiții străine au cea mai mare contribuție la bugetul de stat. Însă, probabil la fel de important este că investițiile străine vin cu valori corporative bine stabilite și o abordare internațională a dezvoltării sustenabile, oferind nu numai venituri pe termen lung acționarilor, dar și asigurând dezvoltarea comunităților din jurul lor. Respectăm pe deplin legislația, asigurăm transparența financiară și implementăm raportarea nefinanciară în conformitate cu principiile ESG. De zeci de ani construim un viitor European durabil al Republicii Moldova împreună cu echipele noastre, sindicatele, antreprenorii și partenerii, organizațiile publice și comunitățile locale.
Este cert că un rol esențial în asigurarea dezvoltării durabile a Republicii Moldova îl au Președintele, Guvernul și Parlamentul. Însă, fără a ține seamă de experiența și opinia investitorilor străini, Strategia națională curentă “Moldova Europeană 2030”, precum și multe altele, adoptate anterior, pot rămâne doar pe hârtie. Asistența externă este extrem de necesară, însă nu e interminabilă. Mai devreme sau mai târziu, Moldova va trebui să conteze numai pe forțele proprii. Pentru a elabora și implementa o strategie eficientă de dezvoltare durabilă a țării este nevoie de o interacțiune continuă și reală între autorități și mediul de afaceri. Noi, FIA, suntem deschiși pentru o astfel de interacțiune și așteptăm aceeași deschidere din partea autorităților”.
Având în vedere rolul esențial al investițiilor străine pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova, Asociația Investitorilor Străini cu regularitate a organizat un dialog cu Guvernul încă de la începutul activității sale din 2003 și emite Cartea Albă cu propuneri de îmbunătățire a climatului de afaceri. Aceste propuneri de îmbunătățire a legislației ce vizează dezvoltarea durabilă a tuturor sectoarelor economiei, sunt deja în curs de implementare și sunt discutate cu Parlamentul și Guvernul. Totodată, cea mai importantă prioritate rămâne reformarea cardinală a justiției în Republica Moldova, monitorizarea activă și controlul funcționării acesteia. FIA a propus crearea unui Program și a unui mecanism de interacțiune între mediul de afaceri și autorități pentru implementarea Strategiei Naționale de Dezvoltare “Moldova Europeană 2030”.
Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, în discursul său a menționat rolul important al interacțiunii strategice continue dintre Guvernul Republicii Moldova și mediul de afaceri în elaborarea și implementarea strategiilor și planurilor de dezvoltare durabilă a țării. Prim-ministra a accentuat contribuția investitorilor străini în dezvoltarea Republicii Moldova: „Ei sunt cei care aduc nu doar investiții, locuri de muncă, dar și know-how, productivitate, abordări noi, iar prin aceasta ne ajută să dezvoltăm Moldova pe termen lung”.