Allmoldova.com: Asociaţia investitorilor străini a lansat “Cartea Albă 2017”
Asociaţia Investitorilor Străini (FIA) în Moldova a lansat miercuri “Cartea Albă 2017”. Surse din cadrul Asociaţiei au relatat că aceasta este a cincea ediţie a cărţii, care a devenit în 2005 prima platformă din Moldova pentru un dialog constructiv între mediul de afaceri şi autorităţile moldoveneşti.
“Cartea Albă” reprezintă un document cu titlu de recomandare şi descrie un plan de acţiuni concret pentru ameliorarea climatului investiţional din ţară. Cartea reflectă esenţa activităţii FIA, în calitate de Asociaţie, ai cărei membri consideră că prin intermediul schimbului de experienţă şi al eforturilor comune depuse de investitorii străini poate fi creată o viziune clară a problemelor şi deciziilor ce influenţează pozitiv climatul investiţional din Republica Moldova.
În anul curent, “Cartea Albă” cuprinde şapte capitole: legislaţia fiscală, relaţiile de muncă, concurenţă, sistemul bancar, energetică, subiecte funciare, medicină/sănătate.
Potrivit experţilor FIA, în perioada 2015-2017, datorită unui dialog constructiv între mediul de afaceri şi autorităţile moldoveneşti, s-au realizat schimbări pozitive semnificative în sistemele bancare, fiscale şi în formarea şi menţinerea concurenţei loiale într-o serie de segmente ale economiei naţionale.
“Legislaţia RM privind concurenţa respectă pe deplin standardele europene stricte, actualizarea sa a fost realizată cu participarea activă a specialiştilor din companiile membre ale FIA. În legislaţia fiscală a fost introdus conceptul “soluţie fiscală individuală anticipată”, au fost actualizate prevederile reportării pierderilor fiscale în viitor, şi de asemenea modificări ce ţin de perioada fiscală privind impozitul pe venit al persoanelor juridice. În sectorul bancar, s-au realizat îmbunătăţiri calitative, în special în ceea ce priveşte respectarea standardelor prudenţiale”, consideră autorii.
În acelaşi timp, ei au menţionat şi o serie de probleme nerezolvate, iar cea mai importantă zonă care necesită atenţia autorităţilor este legea funciară.
“Legislaţia existentă în acest domeniu limitează în mod serios interesul investitorilor străini în investiţiile pe termen lung în sectorul agricol”, susţin experţii.
Preşedintele FIA, preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei moldo-germane “Sudzucker Moldova”, Alexander Koss, a atras atenţia în special asupra faptului că Asociaţia s-a distanţat fundamental de participarea la procesele politice interne şi de partid ale Republicii Moldova. Singurul domeniu de interes al FIA în Moldova, de la înfiinţarea asociaţiei, a fost şi este “formarea condiţiilor civilizate pentru dezvoltarea activităţilor antreprenoriale în particular şi a economiei naţionale în ansamblu”.
Precizare: FIA este o asociaţie nonprofit şi neafiliată politic, fondată în septembrie 2003. FIA întruneşte 16 membri – cele mai mari companii cu capital străin din Moldova, ce au creat peste 10 mii de locuri de muncă şi reprezintă un volumul total de investiţii ce depăşeşte cifra de $ 700 mil.
Source: allmoldova.com